ESTIMATION OF HEAT DISSIPATION IN BROILER CHICKENS DURING THE FIRST TWO WEEKS OF LIFE
DOI:
https://doi.org/10.37856/bja.v92i3.1496Abstract
The objective of this work was to evaluate the heat dissipated in broiler chickens during the first two weeks of life and to estimate with infrared thermography the loss of sensible heat from birds. The environmental conditions were pre-established in wind tunnels using the automatic monitoring and control system, where only air temperature values were varied during each experimental week. Thus, the heat exchanges through convection and radiation of each animal were calculated by means of equations for the first and second week of life, and the temperature of the broilers was obtained by means of thermographic images. Based on the results, it has been found that the surface temperatures of the birds are correlated with air temperature and that they suffer greater heat dissipation when subjected to temperatures below their thermal comfort zone and also as growth develops.ÂReferences
AERTS, M.; WATHES, C.M.; BERCKMANS, D. 2003. Dynamic data-based modelling of heat production and growth of broiler chickens: development of an integrated management system. Biosystems Engineering, v. 84, n. 3, p. 257-266.
ALVES, F. M. S. Calor metabólico de frangos de corte e poedeiras alimentados com diferentes fontes lipÃdicas. 2012. Dissertação (Mestrado em Zootecnia). Universidade Federal da Grande Dourados, Dourados, MS. 45p.
BAÊTA, F. C.; SOUZA, C.F. Ambiência em edificações rurais – conforto animal. 2012. Editora: UFV, Viçosa - MG, 265p.
BRECHT, A. VAN; HENS, H.; LEMAIRE, J. L.; AERTS, J. M.; DEGRAEVE, P.; BERCKMANS, D. 2005. Quantification of the heat exchange of chicken eggs. Poultry Science, v.84, p.353-361.
CASSUCE, D. C.; TINOCO, I. F. F.; BAETA, F. C.; ZOLNIER, S.; CECON, P. R.; VIEIRA, M. F. A. 2012. Atualização das temperaturas de conforto térmico para frangos de corte de até 21 dias de idade. Engenharia AgrÃcola, v.33, p.28-36.
CURTIS, S. E. 1983. Environmental management in animal agriculture. Ames: State University Press. 409 p.
DAHLKE, F.; GONZALES, E.; GADELHA, A. C.; MAIORKA, A.; BORGES, S.A.; ROSA, P.S.; FARIA FILHO, D.E.; FURLAN, R.L. 2005. Feathering, triodothyronine and thyroxine plasma levels and body temperature of two broiler lines raised under different temperatures. Ciência Rural, v.35, p.664-670.
FAO. 2015. Central de informações de aves e suinos – Carne de Frango/Quantidade Produzida. DisponÃvel em: . Acessado em: 25/01/2015.
FERNANDES, G. A.; FERNANDES, F. F. D.; MOUSQUER, C. J. 2014. Nutrição de frangos de corte adequada a regiões de clima quente – Revisão. Revista Eletrônica Nutritime. v. 11, n. 01, p. 3045 – 3069.
FERREIRA, D F. 2000. SISVAR - Sistema de análise estatÃstica para dados balanceados. Lavras: UFLA/DEX.
MENEGALI, I.; TINÔCO, I. F. F.; BAÊTA, F. C.; CECON, P. R.; GUIMARÃES, M. C. C; CORDEIRO, M. B. 2009. Ambiente térmico e concentração de gases em instalações para frangos de corte no perÃodo de aquecimento. Revista Brasileira de Engenharia AgrÃcola e Ambiental, v.13, p.984-990.
NÄÄS, I.A.; ROMANINI, C.E.B.R.; NEVES, D.P.; NASCIMENTO, G.R.; VERCELLINO, 273 R.A. 2010. Broiler surface temperature distribution of 42 day old chickens. Scientia Agricola, v. 67, p.497-502.
NASCIMENTO, G. R.; NÄÄS, I. A., BARACHO, M. S.; PEREIRA, D. F.; NEVES, D. P. 2014. Termografia infravermelho na estimativa de conforto térmico de frangos de corte. Revista Brasileira de Engenharia AgrÃcola e Ambiental, v.18, n.6, p.658–663.
OLIVEIRA NETO, A. R.; OLIVEIRA, R. F. M.; DONZELE, J. L.; ROSTAGNO, H. S.; FERREIRA, R. A.; MAXIMIANO, H. C.; GASPARINO, E. 2000. Efeito da Temperatura Ambiente sobre o Desempenho e CaracterÃsticas de Carcaça de Frangos de Corte Alimentados com Dieta Controlada e Dois NÃveis de Energia Metabolizável. Revista Brasileira de Zootecnia, v.29, n.1,p.183-190.
SCHIASSI, L.; YANAGI JUNIOR, T.; ABREU, L. H. P.; REIS, G. M.; DAMASCENO, F. A.; SILVA, G. C. A. E.; CAMPOS, A. T. 2014. Laboratory Proposal for Studies on Poultry Environment. International Journal of Engineering Research and Applications (IJERA), v.4, p.65-74.
SHINDER, D.; RUSAL, M.; TANNY, J.; DRUYAN, S.; YAHAV, S. 2007. Thermoregulatory responses of chicks (Gallus domesticus) to low ambient temperatures at an early age. Poultry Science, v.86, n.10, p.2200-2209.
SILVA, E.; YANAGI JUNIOR, T.; BRAGA JÚNIOR, R.A.; LOPES, M.A.; DAMASCENO, F. A.; SILVA, G. C. A. 2009. Desenvolvimento e validação de um modelo matemático para o cálculo da área superficial de frangos de corte. Engenharia AgrÃcola, v.29, p.1-7.
TINÔCO, I. F. F. 2004. A granja de frangos de corte. In: Mendes, A. A.; Nããs, I. A.; Macari, M. (ed.) Produção de frangos de corte. Campinas: FACTA, p.55-84.
WELKER, J. S.; ROSA, A. P.; MOURA, D. J.; MACHADO, L. P.; CATELAN, F.; UTTPATEL, R. 2008. Temperatura corporal de frangos de corte em diferentes sistemas de climatização. Revista Brasileira de Zootecnia, v.37, p.1463-1467.
YAHAV, S.; SHINDER, D.; TANNY, J.; COHEN, S. 2005. Sensible heat loss: the broiler's paradox. World's Poultry Science Journal, Beekbergen, v.61, n.3, p.419-434.
YAHAV S, STRASCHNOW A, LUGER D, SHINDER D, TANNY J., COHEN S. 2004. Ventilation, sensible heat loss, broiler energy, and water balance under harsh environmental conditions. Poultry Science, v. 83, p.253–258.